Merkelapp: potet

Kjøkkenhageomelett med chorizo, kvitløk og salvie

Kjøkkenhageomelett med chorizo, kvitløk og salvie

Kva skal me ha til lunch i dag? Eg tok meg ein hagerunde: Ein liten grøn squash, eit-par handfullar urter. Nokre grøne blad. I kjøleskapet låg der nokre kokte nypoteter frå i går, egg og ein snabb chorizospekepølse. Nyhausta kvitløk ligg til tørking. Då hadde […]

Meir mat frå hagen

Meir mat frå hagen

Nypoteter med persille og ein smørklatt, ei skål sprø salat med sukkererter, små, søte gulerøter, nokre skiver kålrot eller knutekål, – fort gjort å laga seg eit godt måltid med så mykje  godt frå kjøkkenhagen. Treng kanskje bare ei spekesild eller litt spekeskinke eller ein […]

Rekordtidlege poteter

Rekordtidlege poteter

Så tidleg har eg aldri sett poteter før.  Men eg tek sjansen på at det går. Det gjer nemleg ikkje noko om det kjem lett frost dei fyrste fem vekene. Då ligg knollane rundt ti centimeter nedi jorda, og frosten slepp ikkje til der. I […]

Smakfull sellerisuppe

Smakfull sellerisuppe

Eg synes det er deileg med suppe før, mellom og etter julematen. Selleri har svært få kaloriar, men inneheld godt med mineralar og betennelsesdempande fytokjemikaliar.  Full av smak er denne kremete suppa som du kan ha til lunch, kvardagsmiddag, kvelds eller som forrett i selskap. Oppskrifta […]

Gratinerte rotgrønsaker

Gratinerte rotgrønsaker

2 jordeple (poteter), 2 små sellerirøter, 1 gulrot, 1 liten gul løk. Kva kan me laga av det? Denne gode grønsaksforma som kan serverast både til kvardags og til høgtidsstemte julemåltid. Kjem an på kva du serverer til! Kvar gong eg lagar ein grønsaksrett, slår […]

Kjapp lapskaus

Kjapp lapskaus

Sellerirot og kålrot rett frå jorda, det er så godt! Eg knaskar i meg den eine biten etter den andre der eg står og kuttar opp grønsaker til ei stor lapskausgryte. Er råvarene topp, går det fint å koka lapskaus utan svineknoke eller anna kjøt. […]

Herleg haustgryte: Ungarsk gulasj

Herleg haustgryte: Ungarsk gulasj

Den gongen muskler og senar i armane var så betente og vonde at eg ikkje kunne trykkja ned ein tast eller lyfta ein kopp, drog eg til Budapest på helsespa for å få behandling og læra meg å slappa av. Kvar kveld sto der ei […]

Få opp potetene før tørråten kjem

Få opp potetene før tørråten kjem

Varme og fukt på seinsommaren gjer at potetene er utsette for å få soppsjukdomen tørråte. Du ser det på at blada får gråsvarte flekkar. Det gjeld om å ta dei opp før den tid. For me vil jo ikkje at sjukdomen skal spreia seg. Tørråtefaren […]

Lettvint pølse&potetform

Lettvint pølse&potetform

Når eg lagar middag, tek eg utgangspunkt i kva eg har i hagen: Så då måtte det blir noko med potet, løk, squash, tomat og urter. Er råvarene ferske og gode, blir det meste godt. Bare å ha i ei form, putta i omnen og […]

Potet: Null bløming, men bra avling

Potet: Null bløming, men bra avling

“Kva tid kan me ta opp potetene?” spør folk meg. “Når dei er ferdige med å bløma, har eg alltid svara. Det gjeld visst ikkje i år. For tidlegpotet “Arielle” har ennå ikkje starta å bløma. Likevel tok eg nå opp bøtte etter bøtte med […]