Merkelapp: kål

Grønt  i  februar  –  årets  beste  vintergrønsaker

Grønt i februar – årets beste vintergrønsaker

Er det ikkje fantastisk at me kan dyrka grønsaker som greier seg ute om vinteren? Som står friske og grøne sjølv etter stiv kuling, hagl, sludd, snø og minusgrader. Minus 5-6 er det kaldaste me har hatt hittil i år her i Stavanger. Her skal […]

Ikkje  lurt  å  så  for  tidleg,  lær  av  bommertane  mine

Ikkje lurt å så for tidleg, lær av bommertane mine

«Har du begynt å så?» spurde ho med glød i augene. Nei, måtte eg medgje, i år har eg bestemt meg for å ha is i magen og venta. For tek eg fyrst fram såposane, blir eg fort freista til å ikkje så bare litt, […]

Dette  skal  eg  dyrka  i  2019

Dette skal eg dyrka i 2019

Bestiller du også frø i januar? Her røpar eg kva eg skal dyrka i 2019. Eg viser deg både den lange og den korte frølista mi og tek deg med på planlegginga av koss kjøkkenhagen skal bli i 2019. Det er nemleg lurt å ha […]

Råkostsalat,  perfekt  til  restemat

Råkostsalat, perfekt til restemat

Frisk, syrleg og sunn er denne råkostsalaten som passar ypperleg både til kald og varm mat. Til restane av nøttesteika for eksempel. Eller til brødskiver med dei siste restane av  sylte og anna julepålegg. Et gjerne ei stor skål til lunch! Det aller beste kålet […]

Ti  herdige  og  gode  grønsaker  som  eg  ennå  kan  hausta  av

Ti herdige og gode grønsaker som eg ennå kan hausta av

Kraftig krusete grønkål og fargesprakande bladbeter (mangold) er blant dei ti grønsakene eg ennå kan hausta til trass for at november går mot slutten. Svartkålen står også flott – det er ein grunn til at denne også blir kalla palmekål – ser ut som ein […]

Magemedisin:  Ekte  surkål

Magemedisin: Ekte surkål

Problem med magen?  Eller har du nett teke ein antibiotikakur? Då treng du probiotika, det vil seia gode bakteriar som tarmane treng for å gjera jobben sin: Fordøya maten, verna deg mot sjukdom (mesteparten av immunforsvaret er i tarmen), produsera viktige signalstoff som du treng […]

Rød  kraftsuppe  med  oksekjøt  og  rødbeter

Rød kraftsuppe med oksekjøt og rødbeter

Styrk deg på denne gode suppa med kraftbein, oksehøgrygg, poteter og røde, grøne, oransje og gule grønsaker! Finn fram ei stor gryte: Dette brukte eg: (Nok til om lag 10 porsjonar) 4 liter vatn 5 kraftbein (jo fleire, jo betre!) 1,5 kilo oksehøgrygg 900 gram […]

Supert  spisskål:  Godt,  vakkert  og  tidleg

Supert spisskål: Godt, vakkert og tidleg

Smørdampa, nyhausta spisskål, det er god sommarmat! Stor stas når dei fyrste kan haustast. Eg har ein tendens til å venta i lengste laget, for eg tykkjer dei er så dekorative at eg helst vil nyta synet i bedet så lenge eg kan.. Sorten du […]

Kva  gjer  du  med  larvene  på  kål?  Her  er  svaret.  8  tips

Kva gjer du med larvene på kål? Her er svaret. 8 tips

Kom larvene i forkjøpet: Fjern egg før dei blir til larver. Sjekk undersida av bladene ofte. Sjå etter små gule, kvite eller grå I «perler» som ligg i ei klynge. Fjern dei, knip dei sund med fingrane.  I dag fjerna eg 15 slike eggklynger, dermed […]

Sjå,  som  det  veks  i  grønsaksbedet!

Sjå, som det veks i grønsaksbedet!

Jøye meg, som det veks!  Men det var fyrst då eg tok ein kikk på bilete eg tok for fire, tre og to veker sidan, at eg blei slått av kor enormt fort det har gått! Her skal du få sjå kva som har skjedd i […]