Merkelapp: kål

Her får du tak i fleirårig kål

Her får du tak i fleirårig kål

“Flott kål, men kor får eg tak i denne?” har mange spurd etter at eg skreiv innlegget “For eit fantastisk kål” om den fleirårige “Chou D’ Aubenton”.  Nå har eg funne det ut! Både kor du får tak i denne og andre fleirårige kål.  Og […]

For eit fantastisk kål!

For eit fantastisk kål!

Så fint! Er det ein prydplante? spør mange og peikar på ein stor plante i kjøkkenhage med store grøne blad med kvite og lysegule kantar. Ein pryd ja visst, men dette er ein matplante. Fleirårig kål. Eit kål du kan hausta av året rundt, år […]

Ferdig med vårens store utplanting

Ferdig med vårens store utplanting

Det såg ikkje mykje ut der dei sto på terrassen i spirekassar og småpotter, men nå fyller grønsaksplantene kvart ledig bed i kjøkkenhagen – både i min eigen hage og i Leikeplasshagen. Her skal du få sjå koss det blei. Desse planta eg ut Ulike […]

Grønt i februar – årets beste vintergrønsaker

Grønt i februar – årets beste vintergrønsaker

Er det ikkje fantastisk at me kan dyrka grønsaker som greier seg ute om vinteren? Som står friske og grøne sjølv etter stiv kuling, hagl, sludd, snø og minusgrader. Minus 5-6 er det kaldaste me har hatt hittil i år her i Stavanger. Her skal […]

Ikkje lurt å så for tidleg, lær av bommertane mine

Ikkje lurt å så for tidleg, lær av bommertane mine

“Har du begynt å så?” spurde ho med glød i augene. Nei, måtte eg medgje, i år har eg bestemt meg for å ha is i magen og venta. For tek eg fyrst fram såposane, blir eg fort freista til å ikkje så bare litt, […]

Dette skal eg dyrka i 2019

Dette skal eg dyrka i 2019

Bestiller du også frø i januar? Her røpar eg kva eg skal dyrka i 2019. Eg viser deg både den lange og den korte frølista mi og tek deg med på planlegginga av koss kjøkkenhagen skal bli i 2019. Det er nemleg lurt å ha […]

Råkostsalat, perfekt til restemat

Råkostsalat, perfekt til restemat

Frisk, syrleg og sunn er denne råkostsalaten som passar ypperleg både til kald og varm mat. Til restane av nøttesteika for eksempel. Eller til brødskiver med dei siste restane av  sylte og anna julepålegg. Et gjerne ei stor skål til lunch! Det aller beste kålet […]

Ti herdige og gode grønsaker som eg ennå kan hausta av

Ti herdige og gode grønsaker som eg ennå kan hausta av

Kraftig krusete grønkål og fargesprakande bladbeter (mangold) er blant dei ti grønsakene eg ennå kan hausta til trass for at november går mot slutten. Svartkålen står også flott – det er ein grunn til at denne også blir kalla palmekål – ser ut som ein […]

Magemedisin: Ekte surkål

Magemedisin: Ekte surkål

Problem med magen?  Eller har du nett teke ein antibiotikakur? Då treng du probiotika, det vil seia gode bakteriar som tarmane treng for å gjera jobben sin: Fordøya maten, verna deg mot sjukdom (mesteparten av immunforsvaret er i tarmen), produsera viktige signalstoff som du treng […]

Rød kraftsuppe med oksekjøt og rødbeter

Rød kraftsuppe med oksekjøt og rødbeter

Styrk deg på denne gode suppa med kraftbein, oksehøgrygg, poteter og røde, grøne, oransje og gule grønsaker! Finn fram ei stor gryte: Dette brukte eg: (Nok til om lag 10 porsjonar) 4 liter vatn 5 kraftbein (jo fleire, jo betre!) 1,5 kilo oksehøgrygg 900 gram […]