15 grønsaker og 16 urter eg kan hausta frå hagen nå

15 grønsaker og 16 urter eg kan hausta frå hagen nå

Nå veks det så voldsomt at eg mest kan sjå forskjell frå dag til dag. Beda blir fullare og fullare.  Kan lett bli ståande å sjå på, men me må eta også! Her er lista over det eg kan plukka inn frå hagen nå:

1. Masse salat. I år har eg mest grøn og rød plukksalat, “Lollo Rosso” og min nye favoritt “Cerbiatta” som liknar på hjortetungebregne. Mesteparten av salaten breisådde eg i ein dørkarmkasse den 25. april. Resten har eg i små og store plastkassar på terrassen. Desse sådde eg i pluggbrett pluss at eg kjøpte potter med ferdige småplanter.

Rukkola og plukksalat breisådd i dørkarmkasse. Fotografert den 16. mai.

Og sånn såg det ut i kassen 17 dagar seinare:

Plukksalata og rukkola den 3. juni.

2. Rukkola (må skunda meg å eta opp, går i stokk nå).

3. Spinat (skund deg å haust, for på denne tida går han i stokk).

4. Bladbete (utruleg produktiv bladgrønsak, syskenbarn til spinat og rødbete). Også kalla mangold. Den med store blad og fargerike stilkar i kassar bak salaten på biletet i toppen av dette innlegget.

“Taunton Deane” og “Chou D’Aubenton”. Innimellom ser du luftløk/pipleløk og fremst til venstre litt bladpersille. Til høgre: Poteter.

5. Fleirårig bladkål:  “Taunton Deane” og den dekorative “Chou D’ Aubenton” med kvite render.

Svartkål mellom småblomstra tagetes og kålrot.

6. Svartkål.

7. Grønkål, den vanlege krusete typen. Blad frå dei eg sådde i vår og blomar frå fjorårets.

8. Asiasalat, ulike typar (Mizuna, Pak choi, Tasoi, Mibuna, Namenia).  Også kalla salatkål og sennepssalt. Har ete uhorvelege mengder hittil i juni, må ta opp siste rest nå, for nå går dei i stokk.

Aasiasalat/salatkål/sennepssalat, fotografert den 24. mai. Den fremste trur eg er Tasoi. Den lysegrøne bak er Pak Choi.

9. Reddik (snart oppetne).

10. Mainepe (litt små ennå, men, men).

11. Luftløk/pipeløk, fleirårig.

Veldig godt med ung løk. Stilkane er minst like gode som sjølve løken.

12. Vanleg løk som eg haustar ung. Då er dei grøne stilkane veldig gode og løken er som stor vårløk.

13. Kvitløk: Fersk kvitløk er knallgodt. Eg haustar dei som står tett fyrst. Så får dei andre stå litt til og veksa seg større.

Squash, planta ut den 29. mai.

14. Squash, gul og grøn. Gjekk jammen ikkje lenge frå utplanting til dei leverte! “Fruktene” er ikkje store ennå, men dei små er best. Og blomane..

15. Rabarbra: Hausta mengder i mai, har nå vakse seg stor att.

Bladpersille “Gigante D’Italia”. Min favoritt. Breisådd inne i liten kasse i mars, planta ut i pallekarm i slutten av april.

URTER

 1. Koriander, må etast opp nå, går i stokk på denne tida.
 2. Anisisop
 3. Bladpersille (i mengdevis! Har ein heil pallekarm).
 4. Basilikum
 5. Salvie
 6. Rosmarin
 7. Timian
 8. Oregano
 9. Estragon
 10. Mynte
 11. Grasløk
 12. Sitronmelisse
 13. Løpstikke
 14. Bjørnerot
 15. Brønnkarse (må stå vått)
 16. Blomkarse (sommarblom, men både blad og blomar er gode å eta).

Brønnkarse, blomkarse, bladpersille og koriander har eg sådd i vår. Anisisop og basilikum fekk eg av greie Mariell Klungtveit (@hageninr11).

Dei andre er fleirårige. Mest hardføre er bjørnerot, løpstikke og mynte.

Bjørnerot, ein av dei eldste krydderurtene i Norge. Formering ved å spa opp og dela røtene. Dette biletet tok Susanne Bjerga Todnem då eg demonstrerte dette på eit av kursa eg hadde denne veka i å dyrka salat og urter. Deltakarane blei glade for å få med seg røter heim, for denne er ikkje lett å få tak i.

EG BLIR GLAD OM DU VIL FYLGJA BLOGGEN MIN. SLIK GJER DU DET:

 1. Skriv inn e-postadressa di i feltet over den svarte knappen kor det står FØLG MEG. Den ligg til til høgre på sida om du er inne på pc-en. Er du inne på mobilen, finn du FØLG MEG-knappen heilt nederst, altså i botnen av innlegget men før INSTAGRAM-bileta.
 2. Trykk på FØLG MEG-knappen.
 3. Gå inn på e-posten din. Der får du nå ein e-post (truleg står det Confirm subscription eller noko slikt) som du må gå inn på for å bekrefta at du vil vera  fylgjar. Trykk på STADFEST.

Som fylgjar får du ein e-post kvar gong eg har publisert eit nytt blogginnlegg

 

 

 

 

 

 12 kommentarar om “15 grønsaker og 16 urter eg kan hausta frå hagen nå”

  • Det var løye. Har du gravd langt nok ned? Eg et dei fyrste før dei blir veldig store – dei som står tett – og let dei andre stå og veksa seg litt større. Store nok til å etast ferske nå. Ventar eit-par-tre veker til med dei andre. Kjem an på koss dei ser ut.

 • Hei!
  Hva gjør du med det som “går i stokk”? Mangold overlevde i potte her på Lyefjell, ble nesten oppspist (av meg) i sist uke, og nå begynner de å få blomster… klipper jeg den ned, graver opp..?

  • Hei! Viss mangold har gått i stokk, har han hatt det for kaldt i oppveksten/som småplante. Då et eg opp blada som er på planten, tek han så opp og har han i komposten. Du kan jo prøva å klyppa han ned og sjå kva som skjer.

 • Hei Margunn. Takk for mange gode tips og oppskrifter. Da jeg var på Agderfhs.tur i fjor (og delte rom med Idun) i Italia spiste jeg verdens beste pizza med squashblomster og ymse oster. Nå blomstrer squashen her, og jeg ser at det danner seg frukter, Er det da bare å ta blomsten, eller skal jeg bare ta den der det ser ut til at det ikke blir frukt? Takk for svar og god helg!

 • Hei.
  Jeg har også Bjørnerot. Lurer på hva du bruker den til? De gangene jeg har brukt den er i grønnsakssuppe /lapskaus Har også brukt den i blomsterbuketter.

 • Setter pris på kombinasjonen din av dyrkingstips og matglede. Har atriumshage på leirjord i Oslo, og litt kortere vekstsesong enn deg. Har forstått at alt med jord, struktur og næring er viktig for å lykkes. Forebyggende plantevern også. Tror dessverre at kaldkompost må droppes pga snegler.

  • Tusen takk for hyggeleg tilbakemelding! Ja, jorda/molda er avgjerande. Blir dessverre lett sneglar i kaldkomposten, derfor har eg også 2 varmkompostbingar pluss at eg komposterer i pallekarm (to oppå kvarandre, avfall i den nederste, dyrking i den øverste med jord). Men kaldkompostbingen rommar mykje. Har gjort det til vane å sjekka den for sneglar morgon og kveld.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *


%d bloggers like this: