Til å bli glad av!

Til å bli glad av!

Ei bok å bli glad av, meiner bokmeldarar om boka “Margunns kjøkkenhage- Fersk mat året rundt”.  “Bor det en liten gartner i deg? Denne boka er den beste fødselshjelperen du kan skaffe for penger”, står det i “Mat for Norge”, nr 7 som kom ut i dag. Det gjer meg glad!

“Det er virkelig sjelden å finne en matrelatert bok som så til de grader strutter av glede, farger og gode smaker som denne. Margunn Uelands bok om kjøkkenhagen gjennom 12 måneder er en eneste stor kilde til inspirasjon innen temaet selvberging”. Slik startar bokmeldinga i magasinet som er det største og mest leste i Norge.

Meldaren er redaktør Per A. Borglund. Vidare skriv han:

“Det hele starter med fortellingen om en reise, fra en tilværelse som null og niks interessert i hage og til en verden der kjøkkenhagen (inkludert drivhus) er blitt “min nye store kjærleik”. Margunn tok for seg en herpet og nedlagt lekeplass  på den andre siden av gaten, og gjorde den om til en frukt- og grønnsakshage. Her ble det plantet frukttrær og båret inn lass på lass med lauv, tang og tare, hestemøkk, kompost og jord fra egen hage i mengder. Her skulle det dyrkes!

Foto frå Leikeplasshagen juli 2018. Sommarblomar fremst, poteter bak.

I det forfatteren går løs på måned etter måned, sitter rådene løst. Visste du at aske fra vedovnen bør legges under bær- og frukttrær? Restene etter peiskosen inneholder kalium som trær og busker trenger for å få blomster, frukt og bær. Margunn dyrker selvsagt sine egne poteter, og understreker at man må kjøpe settepoteter, ikke bruke de potetene vi får på matbutikken. Og potetene har det fint i gamle eggekartonger mens de utvikler spirer. I denne prosessen skal knollene ha det lyst og ganske kaldt. Margunn blir nesten lyrisk når vårens første hvitløkspirer skal skildres (feddene settes i jorden om høsten)som “et sterkt symbol på vår! Og så godt som det smakar! Ei oppleving alle som kjøper ferdig kvitløk går glipp av. ”

Kvitløkspirer i morgonsol på Leikeplasshagen i april 2018.(Foto: Jan Inge Haga)

Sensommeren og  høsten er selvsagt toppsesongen for dem som dyrker markens grøde, og det er flott å se de fargesterke bildene av alt som etter hvert dukker opp og som kan spises.

Nam, ferske rødbeter. (Foto: Jan Inge Haga)

De små rødbetene er så gode at de helst bør spises rå, og det må være artig å oppleve at små chilifrukter skifter farge fra lilla, til gult, så oransje og endelig blir røde. Grønne chili blir fin-fin snacks etter femten minutter i stekeomnen, servert med salt og god olivenolje.

Chili “Chinese five colours”. (Foto: Jan Inge Haga)

Bor det en liten gartner i deg? Denne boka er den beste fødselshjelperen du kan skaffe for penger”, slik sluttar bokmeldinga i “Mat fra Norge” nr 7, 2019.

Fotograf Jan Inge Haga har teke flesteparten av bileta i boka som er utgitt på Jæren forlag.

“Inspirerande og nyttig kosebok”

Ei bok til å bli glad av, meiner også redaktør Bothild Å. Nordsletten som har skrive denne meldinga i bladet Bondevennen:

“Margunn Ueland har skrive ei grøn bok til å bli glad av. Bondevennens eigen kjøkkenhageekspert Margunn Ueland gav nyleg ut boka “Margunns kjøkkenhage” (Jæren forlag), om korleis du sjølv skaffar deg fersk mat året rundt.

Med utgangspunkt i eigen hageflekk, drivhus og leikeplass (!) midt i Stavanger, tek ho lesaren med på ei reise gjennom årets dyrkingskalender. Til Uelands entusiastiske tilrop (ja, du kan nesten høyra dei mellom linjene), lærer du kva tid du sår kva, om prikling, utplanting, hausting og bruk. Ja, og så er boka ei god innføring i korleis du byggjer levande jord. Her kjem bønder, øydelagde rundballar, lauv, gjødsel og meitemakkar til heider. Vakre bilete av spirer, kompost, fargerike grønsaker og ivrige naboungar med mold på nevane, gir lesaren lyst til å gå i gang sjølv.

Kvar vår hentar eg gammal hestemøkk, det vil seia avfall frå ein stall : Flis i blanda hesteurin, litt hestemøkk, litt hønsemøkk og masse bakteriar. (Fotos: Rolf Norås)

“Margunns kjøkkenhage” er ei inspirerande og nyttig kosebok for kjøkkenhage- og sjølvbergingsentusiastar. Sjå berre korleis forfattaren kosar med mangold-stilkane på framsida!

Samstundes minner Ueland oss om verdien av heimeavla, sunn mat, og om den arbeidsmengda som oppstår når vaksnne og barn tek tak i lag. Slik blir boka også eit konstruktivt innlegg i den større politiske debatten om helse, forbruk og korleis me lever i lag. ” (Bondevennen nr 10, den 15. mars 2019).

EG BLIR GLAD OM DU VIL FYLGJA BLOGGEN MIN. SLIK GJER DU DET:

  1. Skriv inn e-postadressa di i feltet over den svarte knappen kor det står FØLG MEG. Den ligg til til høgre på sida om du er inne på pc-en. Er du inne på mobilen, finn du FØLG MEG-knappen heilt nederst, altså i botnen av innlegget men før INSTAGRAM-bileta.
  2. Trykk på FØLG MEG-knappen.
  3. Gå inn på e-posten din. Der får du nå ein e-post med “Confirm your subscription”. Gå inn på den og  trykk på CONFIRM FOLLOW /STADFEST.

Som fylgjar får du ein e-post kvar gong eg har publisert eit nytt blogginnlegg.

 

 

 Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *


%d bloggers like this: