Potetene veks som ugras

Potetene veks som ugras

Potetene – det vil seia bladrosettane – kom opp or jorda fem veker etter at me sette dei. Nå veks dei som bare det. Aller best veks dei som me IKKJE sette.  Dei som kjem opp i heilt andre bed, i bed kor me dyrka poteter i fjor… Poteter har altså blitt mitt nye ugras, – eit ugras det er gøy å luka.

Det må altså ha blitt liggjande att nokre små knollar i jorda som me ikkje fekk me oss då me tok opp potetene i fjor sommar. Fint med mykje poteter, men dei passar ikkje så godt mellom georginene…

Potetplanten i denne potta har eg “lukt” frå georginebedet i bakgrunnen. Ser du nøye etter, oppdagar du kanskje ein liten potetbladrosett framme til venstre…

Dermed måtte eg luka… Eg grov  opp dei malplasserte potetplantene og flytta dei over i to store kassar og den største ledige potta. Nokre av dei hadde grodd ut frå store poteter, andre frå små.  Litt trongt, fekk dei det, men, men, kan bli gøy å sjå kva avling det går an å få.

Eksperiment: Grov opp desse potetplantene og flytta dei over i to kassar som eg sette i den delen av Leikeplasshagen som bare får ettermiddags- og kveldssol.

Det var den 6. april me sette potetene. Tidlegpotetene “Arielle” og “Solist”. “Solist” skal vera eit par veker seinare enn “Arielle” i fylgje Henry Tendenes i Rogaland Hageselskap. Men “Solist” kom i alle fall opp like fort som “Arielle”.

Størst har plantene som får mest sol blitt, naturleg nok. “Arielle” i den delen av det eine bedet i Leikeplasshagen som ikkje får sol får utpå dagen, har ikkje vist seg ennå.

Me sette potetene mest rett etter at me kjøpte dei, altså før dei hadde fått groer.

Sola varma godt då Nora (4) og eg sette potetene den fyrste helga i april. “Arielle” i den store, grøne kassen, “Solist” i den vesle. Urter i den brune boksen, bondebønner i “roottrainers” bak. “Solist” var mindre enn “Arielle”, spent på koss avlingen blir.

Også i fjor sommar kom der opp poteter frå året før. Moralen er? Ikkje “farleg” å setja poteter tidleg på våren her på sørvestlandet. Det ser ut som om dei ikkje kjem opp før det er “trygt”. Sjølv dei som hadde lege i jorda heile vinteren, viste seg ikkje i varme april, og venta til kuldeperioden i starten av mai var over. Flinke poteter!

Og nei: Det er ikkje for seint å setja poteter. Dei blir bare ikkje ferdige like fort som om du hadde sett dei tidlegare.

Mykje læring i å dyrka poteter. Etter dei er hausta, må dei jo sorterast, me må teja kor mange store og kor mange små. Dette biletet er frå i fjor sommar: Ludvig Erevik Lillestøl, Nora og William Bøe sorterer potetene dei hausta.

MEIR OM POTETDYRKING:

SLIK DYRKAR DU POTETER

OM Å SETJA POTETER MENS DET ER FROST

SLIK DYRKAR EG POTETER UTAN SPADE OG GREIP

EG BLIR GLAD OM DU VIL FYLGJA BLOGGEN MIN. SLIK GJER DU DET:

  1. Skriv inn e-postadressa di i feltet over den svarte knappen kor det står FØLG MEG. Den ligg til til høgre på sida om du er inne på pc-en. Er du inne på mobilen, finn du FØLG MEG-knappen heilt nederst, altså i botnen av innlegget men før INSTAGRAM-bileta.
  2. Trykk på FØLG MEG-knappen.
  3. Gå inn på e-posten din. Der får du nå ein e-post med “Confirm your subscription”. Gå inn på den og  trykk på CONFIRM FOLLOW /STADFEST.

Som fylgjar får du ein e-post kvar gong eg har publisert eit nytt blogginnlegg.Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *


%d bloggers like this: