Desse graskara var best på smak

Desse graskara var best på smak

Skal du dyrka graskar i år? Lurer du på kva sortar du skal velja? Me dyrka ti ulike sortar graskar i Leikeplasshagen i fjor – oransje, grøne, rosa, gule, beige, runde og lange, små og store. Men kva for nokre smaka best? Tre av dei ti skilde seg ut som vinnarar.

Fyrst lista over dei 10:

  1. “Marina di Chioggia”.
“Marina di Chioggia”. (Foto: Margunn Ueland)

2. Løkforma, oransje «Uchiki Kuri».

Fremst: “Uchiki Kuri”. Bak til venstre ligg eit “Askepottgraskar” og lurer… (Foto: Jan Inge Haga)”

3. Flaskekar «Waltham Butternut».

“Waltham Butternut”. Var lysegrønt før det blei beige seint på hausten. (Foto: Margunn Ueland)

4. “Lakota”.

“Lakota” fremst, bak ser du mammutgraskar.Oransje, dråpeforma «Lakota» med mørkegrønt mønster i tuppen. (Foto: Jan Inge Haga)

5. Mammutgraskaret «Rouge Vif D’Etampes».

Askepott gjekk ut i åkeren og fann eit graskar. Feen rørte ved graskaret, og — (Foto: Margunn Ueland)

6. Rund, rosa, ukjent sort, fekk frø av @annemorshage.

Det rosa graskaret omnsbaka eg, men eg laga også juice. Eg veit dessverre ikkje kva sort det er! (Foto: Margunn Ueland)

7. Spaghettigraskar (fekk frå av @annemorshage).

William (6) med diger “spagettisquash”. (Foto: Margunn Ueland)

8. Lange, lysegrøne/gule«Trombocini».

Steinaldermann William med klubbe. (Trombocino-graskar). (Foto: Jan Inge Haga)

9. «Giraumon Turban» i oransje, kvitt og grønt.

“Giraumon Turban”. (Foto: Margunn Ueland)

10. Vesle «Sweet Dumpling».

Minstemann: “Sweet Dumpling”. Blei gult fyrst etter eg tok det inn. (Foto: Margunn Ueland)

Masse god mat

Formkaker, muffins, supper, curry – av graskar kan du laga så mangt! Her er eit digert mammutgraskar. (Foto: Margunn Ueland)

Kva har eg laga av graskara?

Eg har omsbakt dei fleste. Med ein klatt smør og varmande krydder.

Omsbakt graskar har eg servert som siderett til middagar, til kalkunmiddagen i jula for eksempel.

Eg har laga curry, Chili sin carne og suppe.

Graskarmuffins. Stikk gjerne ned ein sjokoladebit, ein eplebåt eller eit kirsebær. (Foto: Margunn Ueland)

Omsbakt graskar har eg mosa og brukt i pannekaker, muffins og formkake og i “gullhummus”. 

Det oransje graskaret er “Lakota”, det beige “Waltham Butternut”, dei små gule “Sweet Dumpling”. Og ja, det går an med graskarmos i smoothie også. (Foto: Margunn Ueland)

Eg har også juica graskar og brukt graskarmos i smoothie.

Chili sin carne er proppa av mange gode næringsstoff, men få kaloriar. (Foto: Margunn Ueland)

“Chili sin carne” er nok den graskarretten eg har likt aller best. Den har eg laga gong på gong, med både “Marina di Chioggia”, “Uchiki Kuri”, “Waltham Butternut” og “Lakota”.

Her er smaksvinnarane

Alle dei tre graskara på topp var gode. Dei kunne ha delt 1. plassen.

1. “Marina di Chioggia”.

Eit halvt “Marina di Chioggia” blei omsbakt og servert saman med urtepoteter, risstuffing og gønsaksform til kalkun 2. juledag. (Foto: Margunn Ueland)

2. “Uchiki Kuri”.

Fargeprakt=plantekraft=vitaminar og antioksidantar. Dette er “Uchiki Kuri”. (Foto: Margunn Ueland)

3. Flaskegraskar “Waltham Butternut”.

Flaskegraskar “Waltham Butternut” (Foto: Margunn Ueland)

4. Det rosa graskaret.

5. “Lakota”.

6. “Rouge Vif d’ Etampes”.

7. “Spaghettigraskar”.

8. “Trombocino”.

9. “Sweet Dumpling”.

10. “Giraumon Turban”.

Aller best

MEN: Skal du bare dyrka ein av desse sortane neste år, ville eg ha gått for “Uchiki Kuri”. Ein plante bar fleire graskar som blei mogne i  god tid. Faktisk dei fyrste som vart klare.

“Uchiki Kuri” leverte fleire frukter pr. plante. (Foto: Jan Inge Haga)

“Marina di Chioggia” rakk bare å produsera eit graskar pr. plante. Flaskegraskaret “Waltham Butternut” kom heller ikkje med meir enn ei frukt.

NB! IKKJE SÅ GRASKAR ENNÅ! VENT TIL SISTE DEL AV APRIL: Dei veks fort og du kan ikkje planta ut før temperaturen er over ti grader. 

EG BLIR GLAD OM DU VIL FYLGJA BLOGGEN MIN. SLIK GJER DU DET:

  1. Skriv inn e-postadressa di i feltet over den svarte knappen kor det står FØLG MEG. Den ligg til til høgre på sida om du er inne på pc-en. Er du inne på mobilen, finn du FØLG MEG-knappen heilt nederst, altså i botnen av innlegget men før INSTAGRAM-bileta.
  2. Trykk på FØLG MEG-knappen.
  3. Gå inn på e-posten din. Der får du nå ein e-post (truleg står det Confirm subscription eller noko slikt) som du må gå inn på for å bekrefta at du vil vera  fylgjar. Trykk på STADFEST.

Som fylgjar får du ein e-post kvar gong eg har publisert eit nytt blogginnlegg.



2 kommentarar om “Desse graskara var best på smak”

  • Så kult. Jeg har frø fra begge de to i topp. Nå gleder jeg meg til å høste 👍. Hvordan lagrer du dem?

    • Så gøy! Lagring: Eg legg dei ved eit stort vindauga i stova når eg tek dei inn om hausten. Der får dei liggja til jul, så flyttar eg dei ut i vinterhagen (der er det kjølegare) eller i loftstova. Dei skal altså ikkje i kjøleskap, men i romtemperatur.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *


%d bloggers like this: