Det aller beste!

Det aller beste!

Sånn! Nå har også dei to kjøkkenhagebeda i min hage fått eit toppdekke av møkk. Aller beste sort: “Sauapertar”. Tørre, små, runde kuler frå sauer som går på heiabeite heile sommarhalvåret. Sauene til bror min.

Glad sau. (Foto: Ståle Ueland)

Han hadde med seg fem halvfulle sekker til meg som eg nå har fordelt på  bortimot 25 kvadratmeter. Eg bare rakar det ut i eit tynt lag på toppen av beda, eg brukar ikkje spade eller greip og blandar det inn. Eg let jorda liggja i fred. Eg unngår også å trø på jorda – viktig på denne tida av året.

Eg korkje spar eller trør i jorda, bare fordeler det ut over med ei rake. (Foto: Rolf Norås)

Frå før av låg det att halvrotna restar av grov kompost og lauv som eg dekka med i oktober i fjor.

Det same gjorde eg i fjor (trur eg bare hadde 3 sekker då)  og det fungerte supert. Saualorten var meir eller mindre blitt omdanna til jord  då eg planta ut i månadsskiftet april/mai, og grønsakene trivdes som bare det.

Nabojenta Sofie leikar på plenen ved sida av grønsaaksbedet. Til venstre knutekål, spisskål, brokkoli og grønkål (øverst i bedet). Bak ser du løken. (Foto frå 15. mai 2018 av Jan Inge Haga)

Anna gjødsel brukte eg ikkje heile sesongen, bortsett frå at eg la dekke med gras og strødde over litt tørr tang og tare utpå sommaren.

Mangold overtok etter knutekål, og løk. (Foto frå juli 2018 av Margunn Ueland)

Eg hausta to avlingar i desse beda: Først poteter, løk, knutekål, brokkoli, spisskål, rødbeter, selleristang og grønkål av typen “Ragged Jack”. Så planta eg ut mangold, rødbeter, sellerirot,  fennikel, gulerøter (som eg hadde sådd i mjølkekartongar),  grønkål, svartkål og savoykål som grøde nummer to. (Les meir om seriedyrking her)

Her har eg traska mykje i barndomen! Eg elskar sauer. Bror min driv garden heime på Ualand. (Foto: Ståle Ueland)

Eg er svært stolt av bror min, han er ein dyktig bonde og ein jysla grei kar. Ståle Ueland, heiter han og driv garden eg er fødd og oppvaksen på på Ualand i Heskestad i Lund kommune, sør i Rogaland.

Han går svært travle tider i møte, for snart er det lamming: 130 sauer ventar 250 lam. Då har han ikkje bare arbeid dagen lag (han har også mjølkekyr), men må opp og ut i sauefjøset fleire gonger kvar natt.

Leikeplasshagen

Flesteparten av beda i Leikeplasshagen har eg dekka med gammal hestemøkk i spedd massevis av flis/avfall frå stallen til Ellen Jepson på Tasta. I fjor haust dekka eg desse beda med tjukke lag kompost frå planteavfall.

Tusen takk til Ellen Jepson og hesten “Rosa” for møkk! (Foto: Jan Inge Haga)

LES MEIR OM DET HER: FOR EIN HERLEG MØKKADAG!

Kalle Nilsen blei kvitt avfallet frå kalvegardane, eg fekk jorddekke til graskarbedet. (Foto: Margunn Ueland)

Graskarbedet under epletrea i Leikeplasshagen har eg dekka med avfall frå kalvebingen til bonde Kalle Nilsen i Stavanger (halm i spedd kalveskit).

LES OM DET HER: HURRA, HER KJEM KALLE MED KUSKIT OG HALMTALLE

TUSEN TAKK, Ellen, Kalle og Ståle! HEIA BONDEN!

EG BLIR GLAD OM DU VIL FYLGJA BLOGGEN MIN. SLIK GJER DU DET:

  1. Skriv inn e-postadressa di i feltet over den svarte knappen kor det står FØLG MEG. Den ligg til til høgre på sida om du er inne på pc-en. Er du inne på mobilen, finn du FØLG MEG-knappen heilt nederst, altså i botnen av innlegget men før INSTAGRAM-bileta.
  2. Trykk på FØLG MEG-knappen.
  3. Gå inn på e-posten din. Der får du nå ein e-post (truleg står det Confirm subscription eller noko slikt) som du må gå inn på for å bekrefta at du vil vera  fylgjar. Trykk på STADFEST.

Som fylgjar får du ein e-post kvar gong eg har publisert eit nytt blogginnlegg.

 Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *


%d bloggers like this: