Lag di eiga superjord!

Lag di eiga superjord!

Alle som har dyrka  ein del, veit at det er kvaliteten på jorda som er nøkkelen til suksess. Sjekk jorda i denne kassen! Svart og porøs. Laga av?

Avfall. Fyrst fylte eg kassen mest heilt opp med det eg reinska ut or drivhuset oktober 2017: Gamle tomat- og agurkplantar og den gamle jorda i tomatkassane. Eg fylte opp med blomkarse og anna avfall frå kjøkkenhagen, før eg toppa med kompost frå varmkompostbingen.

Dørkarmkassen fylte eg i fjor oktober med det eg rydda ut av drivhuset. (Fotos: Margunn Ueland)

Så sette me kvitløk og dekka “herligheden” med eit tjukt lag lauv.

Willam sette kvitløkfedda i oktober i fjor. Foto: Margunn Ueland

I fjor sommar hausta me fyrst masse knallgod kvitløk, så  blanda eg inn litt sand og sådde eg gulerøter.  Dei siste plukka eg inn i slutten av november.

Åj! William ropar ut høgt når han dreg opp ein stor kvitløk. Legg merke til “slangehovuda”. Fotos: Margunn Ueland

Og nå! Nå kriblar det skikkeleg… Når sola kikkar fram og gradestokken viser fem plussgrader, – er det vanskeleg å halda att. Eg hadde jysla lyst til å gå ut og spa om komposten og fordela ut sekkene med sauemøkk som eg har fått av bror min. Men kunne jo ikkje gjera det på ein sundag og ein morsdag…

Samanpressa matavfall i bokashibøtte, klar til å bli gravd ned.

Bokashibøtta derimot, måtte eg jo ut med, for begge bøttene var fulle. Bokashi er ein super måte å ta hand om matavfallet på. Eg samlar matavfallet frå ein dag i ei boks, så tømer eg det i Bokashibøtta ein gong til dagen og strør over 1 skei med “strø” som består av kli blanda med mikrobar. Avfallet pressar eg godt saman i bøtta. Der blir det fermentert. Bøtta har eg i  eit skap under  vasken på kjøkkenet. Når ei bøtte er full, set eg den til sides i to veker i romtemperatur mens eg fyller den andre bøtta.

Appelsinskal, bananskal, potetskrell, dorullar, eggekartongar, kaffigrut etc – skal bli til god jord.

Etter to veker grev eg innhaldet ned i eit bed eller ein pallekarm. Er jorda frosen, kan du tøma det i ein kasse eller stor potte og dekka over med jord. Lurt å ha ein sekk/kasse med jord ståande ein stad jorda ikkje frys.

Etter få veker blir Bokashi-matavfallet til jord. Der eg har grave ned slikt avfall, kryr det av meitemark. Jord mata med Bokashi, treng eg ikkje gjødsla.

Bokashi-matavfall blir til jord fortare enn maten eg hiv i varmkompostbingen.

Gledar meg til å så i denne kassen! Kva har eg fylt dei to bakerste pallekarmane med? Nedhogde maisplanter som vaks i det bakerste bedet med bregner og lauv på toppen. Det gjorde eg i fjor haust.  Til våren vil kassane vera klare til å planta i. (Fotos: Margunn Ueland)

I år har eg tenkt å så spinat i kassen som er laga av to gamle dørkarmar. Derfor ville eg “gjødsla” jorda med Bokashi fyrst. Eg grev bare litt jord til sides, fyller på litt her og der med innhaldet i bøtta, og grev så over jorda att.

Fort gjort!

SLIK GJER DU DET:

  1. Skriv inn e-postadressa di i feltet over den svarte knappen kor det står FØLG MEG. Den ligg til til høgre på sida om du er inne på pc-en. Er du inne på mobilen, finn du FØLG MEG-knappen heilt nederst, altså i botnen av innlegget men før INSTAGRAM-bileta.
  2. Trykk på FØLG MEG-knappen.
  3. Gå inn på e-posten din. Der får du nå ein e-post (truleg står det Confirm subscription eller noko slikt) som du må gå inn på for å bekrefta at du vil vera  fylgjar. Trykk på STADFEST.

Som fylgjar får du ein e-post kvar gong eg har publisert eit nytt blogginnlegg.Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *


%d bloggers like this: