Gode, gamle, gullgjæve georginer!

Gode, gamle, gullgjæve georginer!

Knallrøde, mørkerøde, rosa – georginene er det blømande blikkfanget i Leikeplasshagen saman med sommarblomane. Rett nok er eg nyforelska i Zinnia og solhatt, men min årelange kjærleik til georginene har ikkje rusta.

Solhatt og Zinnia fremst i kassar, georginer bak i firkantbed. Røde fremst, rosa på baksida. Også georgine med mørke blad i den vesle kassen til venstre. (Foto: Margunn Ueland)

Eg likar nemleg masse fargar og sterke fargar. Og frodig må det vera.  Massevis av blomar  får du med nokre gamle georgineknollar.

Bedet er vel 2 x 2 meter – men med haug på! På framsida har eg planta 4 knallrøde, i midten 3 mørkerøde og bak 2 svære rosa. I midten på den eine kortsida: Ein liten kvit.

Knallrøde georginer frå faster Åsa. Nokon som veit namnet på sorten?

Eg veit dessverre ikkje namnet på sortane, for eg har fått dei – far, faster Åsa og bror min har hatt desse i mange år. Den mørkerød fekk eg frå ei hageinteressert dame i Stavanger.

Også denne har eg vore så heldig å fått. Namn?

Avstanden såg passeleg ut då eg planta dei i starten av mai, nå har dei vakse saman slik at eg mest ikkje ser kor den eine planten sluttar og den andre tek til…

Eg har alltid dyrka georginer i min hage -heilt sidan eg fekk dei fyrste knollane frå far for rundt 25 år sidan. Men då eg gjorde om den gamle overgrodde leikeplassen til kjøkkenhage, var det sjølsagt at georginene måtte vera der: “Kan me få plukka nokre blomar i hagen din”? Det spørsmålet fekk eg ofte frå nabojenta Sofie og veninnene hennar. Med georginer i Leikeplasshagen, kan Sofie plukka så ofte ho vil!

Fotograf Jan Inge Haga tok dette bildet frå Leikeplasshagen den 5. juli med nedre del av hagen min i bakgrunnen.

For sjølv om du fyller både ein og to vasar, vises det mest ikkje i georginebedet – så mange blomar er det å ta av.

Georginene kjem med nye blomar kvar dag – det gjeld bare å klyppa vekk dei gamle når dei tek til å visna.

Vatnast må dei denne tørre og varme sommaren.  Heldigvis kom det regn i går kveld!

Georginer treng mykje næring. Gjødsel? Ingen! Bare masse godsaker i bedet før planting: Kompost og lauv på seinhausten i fjor, hestemøkk, meir kompost både frå eigen varmkompostbinge og kompost frå Reve på Jæren som eg fekk  frå  Hove plantesalg i vår. Og skikkeleg tjukt jorddekke frå rundballe eg var så heldig å få frå ein gild bonde.

Sjå kor kraftige og mørkegrøne dei er!

Georginene veks så tett at dei støttar kvarandre. God kompostjord gir sterke planter og rik bløming.

Når eg gledar meg over den overdådige bløminga, er det mest ikkje til å forstå at alt kjem frå det som tidleg i vår bare var tørre knollar som såg slik ut:

Ein knoll som den til venstre kan delast opp i fleire. Her har eg delt ein i to, og ein annan i fire. Kvifor den eine i to og den andre i fire? For eg hadde to mellomstore potter og fire små!

LES MEIR OM KOSS DU DYRKAR GEORGINER I DETTE INNLEGGET FRÅ I VÅR: Gå for georginer – Overdådig blomsterprakt – mest gratis!

“Suntastic Yellow with Black Center” kjem fyrst med store blomar med kort stilk, så med mange små. (Foto: Jan Inge Haga)

Utanom georginer, Zinnia og solhatt, veks det også ringblomar, blomkarse og låge solsikker (som ikkje bles ned!) i Leikeplasshagen.

Blomkarse har eg hatt kvart år i snart 30 år! Her er ti gode grunnar til det. I Leikeplasshagen kryp dei rundt mellom bærbuskar og graskar.

Slyngblomkarse og graskar er ein god kombinasjon. “Lakota” er denne graskarsorten.

 

 2 kommentarar om “Gode, gamle, gullgjæve georginer!”

  • Det er så fint å lese innleggene dine, for hagegleden din kommer så tydelig fram at den smitter! Tenker også at du har heldige naboer, som har et så generøst og omtenksomt menneske som deg rundt seg ❤️

    • Tusen takk, så hyggeleg kommentar frå deg! Eg er heldig som har gilde naboar:) Har blitt mykje betre kjende nå enn før pga Leikeplasshagen. Glede ja, elskar å dyrka, ekstra kjekt å ha med ungar:)

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *


%d bloggers like this: