Denne kvitløken veks opp or gamle tomatplantar

Denne kvitløken veks opp or gamle tomatplantar

Eg nyt synet: Irrgrøne kvitløkspirer opp or dørkarmkassen. Ikkje så vakre som påskeliljene kanskje, men for eit sterkt symbol på vår! Og så godt det smakar! Ei oppleving alle som kjøper ferdig kvitløk går glipp av.

Den fyrste veka i april stakk spirene såvidt opp, så skaut dei fart då det blei over ti grader den 10. april.

Kvitløkbeiting

Nora (3), Malene (3) og Alvin (5) har også smaka på kvitløkspirene:  Me bare bøyer oss ned og bit av litt her og litt der. Bæ, bæ, som om me var sauer..

Også dei likte smaken! Jysla sunt, forresten. Ikkje alle ungar som kjem heim til foreldra og luktar kvitløk etter at dei har vore ute og leika, he,he.

Som eg gledar meg til fersk kvitløk! Det er så utruleg godt!

Slik har me gjort det: 

Kvitløken sette William(6), Sofie (9) og eg i fjor haust i oktober i ein stor kasse av to gamle dørkarmar. Kassen vart fylt av det eg rydda ut av drivhuset: Tomatplanter, agurkplanter, chili og jorda i plantekassane.  Med eit toppdekke av lauv og eit trillebårlass kompost som Sofie (9) køyrde ut. Sjå her:

Dørkarmkassen som kvitløken nå veks i, fylte eg i fjor oktober med det eg rydda ut av drivhuset pluss litt staudeavkapp og blomkarse som var i ferd med å veksa inn i drivhuset…(Foto: Margunn Ueland)

 

Så eit trillebår kompost som Sofie køyrde ut. (Foto: Margunn Ueland)
Så mange fedd William stakk ned! Bak til venstre: Rosenkål. Også den kosar seg i god kompostjord. (Foto: Margunn Ueland)

Til slutta dekka me med eit lag lauv og sand og la fiberduk over slik at kattane ikkje skulle bruka kassen til do.

Hurra for Øyvind!

All kvitløken hadde eg fått av min gode permakultur-ven Øyvind Erland som har dyrka han sjøl. Han kom med så mykje kvitløk, at me har ete masse heile hausten og vinteren (eg har ennå att nokre) pluss at me planta kjempemange i kassen. Eg har ikkje tal på kor mange.

Takk Øyvind, du er grei! Her hjelper han meg med å bunta kvitlauken slik at me kan hengja han på tørk oppunder grarasjetaket. Rødbetjuice i koppen nederst til høgre…(Foto: Margunn Ueland)

Og nå ser det altså slik ut i kassen:

Nam, nam! Her går både eg og ungane stadig vekk og bit av litt av spirene. Malene og Alvin har sådd gulerøter mellom kvitløken. Me er veldig spente på kva tid dei vil spira. (Foto: Jan Inge Haga).

 

 

 2 kommentarar om “Denne kvitløken veks opp or gamle tomatplantar”

  • Når kvitløken blomstrer, utvikler den små løkfrø i blomsten. De setter jeg ned i kantene på bedda. Om 2 år er der utvikla fine kvitløk. Jeg napper også bladene av en omgang, mår jeg ser at blomsterknoppen er på vei opp. Bladene hakkes opp, fryses i poser og surres i oljevann fleksibelt matlagingen. Sunt og godt!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *


%d bloggers like this: